מקדשים פרהיסטוריים של מלטה
המקדשים הפרהיסטוריים של מלטה הם מהאתרים הדתיים העתיקים ביותר בעולם, לפני סטונהנג' והפירמידות המצריות. המבנים המרשימים הללו נבנו על ידי ציוויליזציה שהתקיימה באיי מלטזה בין השנים 5000 לפנה"ס עד 700 לפנה"ס, בתקופת הניאוליתית ובתקופת הברונזה. המקדשים מוכרים על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, מה שאומר שהם נשמרים כנקודות ציון תרבותיות ייחודיות בעלי משמעות אוניברסלית.
ישנם מספר אתרי מקדשים בולטים הפזורים על פני האיים המלטזים, כאשר המפורסמים שבהם הם:
- Ħaġar Qim: זהו אחד האתרים הדתיים העתיקים ביותר בעולם. המקדש הראשי מתוארך לסביבות 3600-3200 לפני הספירה. הוא ניצב על ראש גבעה המשקיף על הים ועל האי פילפלא, וחזיתו, המורכבת משתי אבנים זקופות התומכות באבן אופקית, מספקת דוגמה קלאסית לארכיטקטורה פרה-היסטורית מלטזית.
- מנאג'דרה (Mnajdra): מנג'דרה, הממוקמת במרחק של כ-500 מטרים מ-ג'אר קים, מורכבת משלושה מקדשים מחוברים אך לא מחוברים. המקדש העתיק ביותר בן יותר מ-5000 שנה. אתר זה ייחודי בשל המערך האסטרונומי שלו. לדוגמה, במהלך ימי השוויון, השמש זורחת בהתאמה מושלמת עם הפתח הראשי של המקדש.
- מקדשי Ggantija: ממוקמים על האי גוזו, אלו הם המבנים החופשיים העתיקים ביותר בעולם, לפני סטונהנג' והפירמידות המצריות. המקדשים נבנו בין השנים 3600 לפנה"ס עד 3200 לפנה"ס.
- מקדשי טרקסיאן (Tarxien): באתר זה נמצא המורכב ביותר מכל אתרי המקדשים במלטה והוא ממוקם בלב מלטה, בעיירה טרקסיאן. האתר מורכב מארבעה מבני מקדש נפרדים אך מחוברים זה לזה שנבנו בין השנים 3600 לפנה"ס עד 2500 לפנה"ס.
- Ħal Saflieni Hypogeum: זהו מבנה תת קרקעי שנחפר בסביבות 2500 לפני הספירה. זוהי אנדרטה ייחודית, המועצמת על ידי העובדה שזהו המקדש התת-קרקעי הפרהיסטורי היחיד הידוע בעולם.
המקדשים מאופיינים בדרך כלל בעיצוב תלתן מורכב, עם חדרים מסודרים בצורת עלה תלתן. המקדשים נבנו באמצעות לוחות ענק של אבן גיר, שחלקם שוקלים כמה טונות. הם מכילים גם גילופים ופסלים מורכבים, מה שמצביע על כך שהם היו מקומות פולחן משמעותיים.
האנשים שבנו את המקדשים הללו נעלמו בסביבות שנת 2500 לפני הספירה ותרבותם הוחלפה בתושבים חדשים, אנשי תקופת הברונזה, שלא הותירו מבנים מונומנטליים. למרות המחקר הרב, שאלות רבות על בוני המקדש ותרבותם נותרו ללא מענה.
איך להגיע עצמאית?
ברגע שאתה במלטה, יש לך מספר אפשרויות לביקור במקדשים:
תחבורה ציבורית: למלטה יש מערכת אוטובוסים ציבורית מקיפה המופעלת על ידי התחבורה הציבורית של מלטה. זה די קל לשימוש ויכול לקחת אותך לרוב האתרים או לידם. לדוגמה, כדי להגיע למקדשי Tarxien, אתה יכול לתפוס אוטובוסים 81 או 84 מוואלטה.
מוניות ושירותי הסעות: מוניות זמינות בקלות ויכולות להיות שיטת תחבורה נוחה יותר, אם כי יקרה יותר. למלטה יש גם שירותי הסעות כמו Bolt ו-eCabs.
אופניים או הליכה: מלטה היא די קטנה ואם אתה בעד זה, אתה יכול ללכת ברגל או לרכב על אופניים לכמה מהמקדשים, במיוחד אלה הממוקמים בתוך האי הראשי.
השכרת רכב: ישנן מספר חברות השכרת רכב הפועלות במלטה אם אתה מעדיף לנהוג בעצמך. זכור שהנהיגה היא בצד שמאל של הכביש במלטה.
חברות טיולים: חברות טיולים רבות מציעות ביקורים מודרכים במקדשים. זו יכולה להיות אפשרות מצוינת מכיוון שתקבל הקשר היסטורי ותרבותי נוסף למה שאתה רואה.
זכרו לבדוק את שעות הפתיחה של המקדשים בהם אתם רוצים לבקר לפני היציאה לדרך, וקחו בחשבון שחלקם, כמו היפוגאום Ħal Saflieni, דורשים הזמנה מראש בשל מגבלות מספר המבקרים. כמו כן, הקפד לבדוק המלצות נסיעה או הגבלות הקשורות ל-COVID-19 או לנסיבות אחרות.
חייבים סיור או שאפשר עצמאית?
אתה בהחלט לא צריך לקחת סיור כדי לבקר את המקדשים הפרהיסטוריים של מלטה. ניתן לחקור אותם באופן עצמאי ולעיתים קרובות ישנם לוחות מידע או שילוט באתרים עצמם כדי לספק הקשר ומידע היסטורי. עם זאת, חלק מהאתרים אכן מציעים סיורים מודרכים, שיכולים להוסיף תובנות ופרטים חשובים על האתרים וההיסטוריה של הציוויליזציה שבנתה אותם.
הנה כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון:
באופן עצמאי: זה מאפשר לך את החופש לחקור בקצב שלך. אתה יכול לבלות כמה זמן שאתה רוצה בכל אתר, להתעכב על החלקים שהכי מעניינים אותך ולדלג על החלקים שלא.
סיורים מודרכים: בעוד שסיורים מודרכים עשויים להיות מובנים יותר ולעלות קצת יותר, הם גם מציעים הטבות. למדריכי טיולים יש לרוב היכרות מעמיקה עם ההיסטוריה והמשמעות של האתרים. הם יכולים לספק תובנות שאינן מכוסות על ידי שלטי המידע ולהפוך את החוויה למרתקת יותר.
אתר אחד שבו סיור מודרך הוא לא רק אפשרות אלא דרישה הוא היפוגאום Ħal Saflieni. הגישה נשלטת בקפדנות על מנת לשמר את האתר התת קרקעי, ורק מספר מצומצם של מבקרים מותר בכל יום בסיורים מודרכים.
באופן כללי, ההחלטה שלך עשויה להסתכם בהעדפותיך האישיות, בכמות הזמן שיש לך וברמת העניין שלך בפרטים ההיסטוריים והארכיאולוגיים של המקדשים.